Cit Cat


ShoutMix chat widget

Followers

My Number

hit counter script
hit counter html code free counters Since Nov 23 2009

Breakfast

Breakfast

Food Pyramid

Food Pyramid

The Eatwell Plate

The Eatwell Plate

No Smoke

No Smoke

Misai Kucing: Berita Gembira Kepada Pengidap Kanser

Posted by Arqustany Putra Friday, May 28, 2010 25 comments

PERUBATAN

Tanaman misai kucing
Oleh Sri Diah

Hubungan mesra lidah mak mentua, misai kucing

SATU khabar gembira telah kita ketahui semalam. Perkhabaran ini semestinya telah memberikan senyuman yang amat bererti kepada berjuta penghidap kanser di Malaysia dan di seluruh dunia. Kajian yang dibangunkan oleh penyelidik dari Universiti Sains Malaysia (USM) bahawa ekstrak herba piawai yang dihasilkan daripada tumbuhan misai kucing mampu merencatkan pertumbuhan sel kanser adalah satu khabar gembira yang ditunggu-tunggu selama ini.

Misai kucing atau nama saintifiknya Orthosiphon Stamineus yang dikenali sebagai Canssufive banyak terdapat di kampung-kampung. Sejak turun temurun khasiatnya sudah diketahui dari mulut ke mulut, namun kesahihannya telah terjawab semalam dengan laporan sekumpulan penyelidik dari Pusat Pengajian Sains Farmasi yang diketuai pensyarahnya, Dr Amin Malik Shah Abdul Majid.

Nampaknya selepas ini aktiviti menanam tumbuhan dengan nama glamornya misai kucing semakin menjadi-jadi. Misai Kucing mempunyai kandungan anti oksida yang tinggi dan boleh menghindar serta menghalang pertumbuhan sel kanser dan terbukti mampu merencat penumbuhan pembuluh darah. Kanser merupakan pertumbuhan sel-sel abnormal yang tidak terkawal. Sel-sel ini tidak dapat mengawal pembiakan secara teratur dan menghasilkan satu ketumbuhan disebut tumor. Jika tumor ini merebak ke bahagian lain, ia disebut tumor benign (bukan kanser).

Sebaliknya, jika tumor tersebut merebak ke tisu-tisu dan organ-organ yang berhampiran atau merebak melalui saluran darah atau limfa, ia adalah tumor malignan (kanser). Sesuatu yang menggembirakan, Cansufive itu juga menunjukkan kesan yang memberangsangkan terutama terhadap penyakit yang amat digeruni kaum wanita iaitu kanser payu dara.

Sememangnya kita mengucap syukur dengan penemuan terbaru ini memandangkan selain kanser rahim, kanser payu dara merupakan antara penyebab kematian wanita. Menurut para penyelidik berkenaan, kaedah kimoterapi pada penghidap kanser telah dipraktikkan pada hari ini, namun kos untuk mendapatkannya amat tinggi sehingga mencecah RM4,000 bagi satu dos. Tetapi dengan adanya ekstrak misai kucing kos yang diperlukan hanya sekitar RM50. Bayangkan murahnya.

Oleh itu janganlah menidakkan penemuan pakar ini. Jika ada tanah, tanamlah tumbuhan misai kucing. Atau jika ada ladang, usahakan supaya ia menjadi lebih komersil. Di samping itu, tanaman herba lain yang sudah dikenal pasti berkhasiat juga jangan dilupakan contohnya seperti mas chotek, tongkat Ali dan kacip Fatimah.

Rasanya selain ditanam atas tanah, tumbuhan misai kucing ini juga boleh ditanam dalam pasu sahaja kerana jenis tumbuhannya yang tidak besar. Kebanyakan suri rumah di bandar-bandar kini sememangnya telah mengambil inisiatif bertanam secara kecil-kecilan sebagai hobi dan tidak dinafikan juga mampu menampung kos belanja pasar.

Contohnya saya sendiri menanam pokok pandan, serai, halia, kunyit, daun bawang, cili padi, kesum, kangkung, peria, daun kari, tomato, bendi dan pokok limau kasturi hanya di dalam pasu sahaja! Pasu-pasu itu disusun berderet di belakang rumah dan bercampur-aduk dengan pokok-pokok bunga. Boleh, pun!

Pokok-pokok sayuran itu mampu hidup tanpa kos yang mahal. Juga tanpa peluh merecik-recik memangkasnya tiap hujung minggu. Namun apa yang paling penting, hasil tanaman itu puas digunakan untuk memasak hidangan sekeluarga. Ada masanya juga diberikan kepada jiran-jiran pada setiap musim menuainya.

Malahan kalaulah pokok pisang boleh ditanam dalam pasu Baba yang sebesar pemeluk itu, saya juga pasti akan menanamnya. Sekurangnya selamatlah wang RM1 setiap kali mahu menggunakan daun pisang untuk membakar ikan. Kepada mereka yang gemar menanam bunga, apa kata tambah satu lagi minat anda dengan menanam pokok-pokok untuk dimakan pula. Tanah, baja dan benih yang murah di pasaran memungkin anda untuk berjimat belanja dapur hampir sepuluh ringgit seminggu untuk membeli sayur-sayuran. Memang tidak rugi berbudi dengan tanah.

Memang patut pun pokok bunga akar dani, bunga sepit ketam, bunga kerak nasi, bunga lidah mak mentua, ati-ati, ros, orkid dan pelbagai jenis bunga hiasan lagi diselang-selikan dengan spesis tanaman jenis sayuran pula. Berilah peluang bunga-bunga ini hidup subur bersama tanaman sayuran anda. Supaya tidaklah bunga lidah mak mentua itu terus tegak sombong mendongak ke awan, semestinya ia serasi pula dengan lemah gemalai pokok misai kucing. (Sumber: Sinar Harian/AK)

Bahaya Sotong Kering

Posted by Arqustany Putra Tuesday, May 25, 2010 0 comments



GEORGE TOWN - Ramai mengetahui keenakan sotong kering ditambah lagi jika dimasak sebagai sambal.

Namun Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mendedahkan, tidak mungkin ramai pengguna sedar bahawa sotong kering kaya dengan logam toksik jenis kadmium, bahan yang sama digunakan dalam membuat bateri, plastik dan baja fosfat.

"Kesan pengambilan kadmium mendedahkan seseorang terhadap kanser payu dara, kanser prostat serta penyakit buah pinggang,'' kata Presidennya, S. M. Mohamed Idris pada sidang media di pejabatnya di sini semalam.

Menurutnya, selain sotong kering, makanan laut kering lain seperti tiram, ikan bilis dan udang juga mengandungi kadmium tetapi pada kadar yang lebih rendah.

"Hasil ujian yang dilakukan mendapati kandungan kadmium dalam sotong kering melebihi empat kali ganda had yang dibenarkan,'' ujarnya.

CAP membuktikan perkara itu melalui ujian rawak melibatkan enam sampel sotong kering dan hasilnya mendapati lima sampel mengandungi kadmium serta tiga daripadanya mempunyai kandungan logam itu secara berlebihan.

| edit post

The Dangerous Health Effects of MSG

Posted by Arqustany Putra Monday, May 17, 2010 1 comments

by Kim

Dr. Russell Blaylock is a brain surgeon and wrote the book "Excitotoxins: The Taste That Kills"

Dr. Russell Blaylock is a brain surgeon and wrote the book "Excitotoxins: The Taste That Kills"


Monosodium glutamate (MSG) is one of the most harmful food additives on the market and is used in canned soups, crackers, meats, salad dressings, frozen dinners, some baby foods and much more. It actually enhances the flavor of foods, making processed meats and frozen dinners taste better, salad dressings more tasty, and canned foods less tinny.

In the book ‘Breakthrough’, Dr. Russell Blaylock explains that MSG is an excitotoxin which basically ‘excites’ neurons to death. Excitotoxins cause neurons to fire their impulses rapidly until they die of exhaustion, which is how neuroscientists came to name these substances.

Many adverse effects have been linked to regular consumption of MSG, including:

  • Obesity
  • Cancer
  • Brain damage
  • Heart damage
  • Eye damage
  • Fatigue and disorientation
  • Depression
  • Damage to fetuses
  • Fertility issues
  • Migraines

It is important for your health to avoid consuming MSG! It can be hidden in products by using less scary sounding names, so you MUST read labels. I was dismayed to find “autolyzed yeast extract” on the label of an organic soup broth that I used, thinking it was a healthy product. I had no idea this was another name for MSG! I now cook my own chicken broth in large batches and freeze it as I could not find any chicken broth without MSG.

Here is a list of ingredients that ALWAYS contain MSG (from Dr. Mercola):

Autolyzed Yeast Calcium Caseinate Gelatin
Glutamate Glutamic Acid Hydrolyzed Protein
Monopotassium Glutamate Monosodium Glutamate Sodium Caseinate
Textured Protein Yeast Extract Yeast Food
Yeast Nutrient

These ingredients OFTEN contain MSG or create MSG during processing:

Flavors and Flavorings Seasonings Natural Flavors and Flavorings Natural Pork Flavoring
Natural Chicken Flavoring Soy Sauce Soy Protein Isolate Soy Protein
Stock Broth Malt Extract Malt Flavoring
Anything Enzyme Modified Carrageenan Maltodextrin Powdered Milk
Protease Corn Starch Citric Acid Anything Protein Fortified
Natural Beef Flavoring Bouillon Barley Malt Anything Ultra-Pasteurized

The best way to avoid MSG is to cook your own meals and use natural spices from foods and herbs. Stay away from fast foods and processed foods and learn to cook naturally and, as mentioned earlier, be sure to read labels!

To your health,

Kim


source: http://www.you-be-healthy.com

Safe Food Handling

Posted by Arqustany Putra Sunday, May 16, 2010 1 comments

What is safe food?

Safe foods are foods that are free from contamination. Safe food handling is important to prevent food poisoning.

Key facts

  • Most people carry food poisoning bacteria at one time or another
  • Food poisoning bacteria are found in human's nostril, mouth, hands, intestine and infected wound/cuts
  • Food poisoning bacteria can be spread by persons handling food through sneezing, coughing onto the food and direct contact with food
  • Many food poisoning outbreak arise from contamination during food preparation by persons handling food

What should I do to ensure safe food handling?

You should :

  • Maintain good personal hygiene
  • Wash hands properly especially:
      • After going to toilet
      • After handling food waste
      • After eating, smoking or blowing the nose
      • After handling raw and before handling cooked food
  • Keep fingernail clean and short at all time
  • Wear clean clothes/attire and head cover
  • Cover wound/cut with waterproof dressing
  • Remove all jewelry including watches, rings, and bracelets before preparing food
  • Practice good habits when handling food
  • Use spoon, fork or tong to handle cooked food
  • Use separate cloth/towel for wiping hands, table and utensil
  • Use separate chopping board for raw and cooked food

      You should not:

      • Spit, clean your nose or ears during food preparation
      • Eat, smoke or chew chewing gum or betel leave during food preparation
      • Cough or sneeze onto the food
      • Touch the inner surface of plates, cup and glasses when serving food.
      • Lick fingers while handling food
      • Scratch your head while handling food
      • Blow into plastic bags, wrapper of packages used for food or drink
      • Taste food with fingers or unwashed spoon
      • Use bare hands to handle cooked food
      • Use printed material (newspaper) for food packaging
      • Use broken, cracked or defective equipment or crockery to serve food
http://www.myhealth.gov.my/myhealth/eng/pemakanan_content.jsp?lang=pemakanan&storyid=1245732098217&storymaster=1245732098217

| edit post

Tabiat Makan Malam

Posted by Arqustany Putra 0 comments

http://www.myhealth.gov.my/myhealth/

Pengenalan

Makan malam merupakan waktu makan utama dan sama penting seperti sarapan dan makan tengahari. Makan malam seringkali diabaikan oleh sesetengah daripada mereka yang ingin mengurangkan berat badan. Pada tanggapan mereka, makan malam boleh mengakibatkan mereka menambahkan berat badan. Tanggapan ini sebenarnya tidak tepat. Ini kerana faktor-faktor lain seperti makan secara berlebihan, makan makanan yang berlemak, berminyak serta tinggi kalori dan gaya hidup yang sedentari boleh menyumbang kepada kegemukan.


Kepentingan makan malam

Makan malam penting untuk membekalkan tenaga dan zat-zat makanan untuk keperluan tubuh badan. Pengambilan makanan yang teratur penting untuk memastikan tubuh badan mendapat tenaga dan nutrien yang diperlukan untuk berfungsi dengan normal. Makan malam melengkapkan pengambilan makanan yang mungkin tidak mencukupi di siang hari seperti pengambilan sayur-sayuran, buah-buahan dan juga susu. Selain daripada kepentingan biologi, makan malam juga penting untuk memenuhi fungsi psikologi dan sosial. Sekiranya ibu bapa bekerja di siang hari, makan malam adalah penting untuk merapatkan kemesraan di antara ahli keluarga. Ini kerana makan malam mungkin merupakan satu-satunya masa untuk bersama ahli keluarga yang lain. Bagi fungsi psikologi pula, makan malam mungkin adalah salah satu cara untuk merehatkan fikiran selepas seharian berdepan dengan pelbagai masalah terutama bagi mereka yang bekerja.


Benarkah makan malam boleh mengakibatkan berlebihan berat badan ?

Salah satu faktor yang menyumbang kepada berlebihan berat badan adalah pengambilan makanan yang melebihi keperluan. Pengambilan makanan harian boleh dibahagikan kepada beberapa hidangan dalam sehari termasuk makan malam. Oleh itu, makan malam yang sihat dan tidak melebihi keperluan kalori harian tidak akan mengakibatkan berlebihan berat badan. Apa yang penting adalah jumlah kalori yang diambil dalam sehari, tidak kira samada semasa sarapan, makan tengahari ataupun makan malam.


Namun begitu, makan malam seringkali dikaitkan dengan masalah kegemukan disebabkan oleh beberapa faktor :

  • Makan malam biasanya masa untuk berkumpul bersama ahli keluarga. Kajian mendapati makan dalam kumpulan yang ramai mempengaruhi saiz hidangan. Kita akan makan lebih banyak semasa makan bersama orang lain daripada makan bersendirian.

  • Sesetengah orang, terutama wanita, suka melangkau waktu makan semasa di siang hari. Melangkau (skipping) sesuatu waktu makan boleh menyebabkan kelaparan yang tidak terkawal dan membuat seseorang itu makan berlebihan terutama semasa makan malam.

  • Makan malam juga mungkin dijadikan sebagai salah satu cara untuk melepaskan tekanan selepas seharian berhadapan dengan pelbagai masalah. Bagi sesetengah orang, makanan dijadikan sebagai bahantara untuk melepaskan tekanan dan melupakan segala masalah yang dihadapi. Ini akan mengakibatkan pengambilan makanan secara berlebihan.

  • Waktu malam adalah waktu yang digunakan untuk berehat dan bersantai untuk melepaskan kepenatan setelah seharian bekerja. Masa rehat ini mungkin digunakan untuk menonton televisyen. Beberapa kajian yang dijalankan menunjukkan perkaitan antara menonton televisyen dengan masalah kegemukan. Ini kerana semasa menonton, kita akan cenderung mengambil makanan yang tinggi lemak dan kalori seperti ais krim, coklat, kerepek, keropok dan sebagainya.


Panduan makan malam yang sihat

  1. Utamakan makanan yang seimbang pada setiap waktu makan termasuk makan malam. Pastikan hidangan anda mengandungi bijirin seperti nasi atau roti, ikan, ayam atau kekacang serta sayur-sayuran mengikut saranan Piramid Makanan Malaysia.

  2. Hadkan pengambilan makanan yang bergoreng, berlemak dan berminyak pada setiap masa.

  3. Ketahuilah saiz hidangan makanan anda. Makan malam sepatutnya membekalkan anda 400-500 kalori.

  4. Waktu makan malam yang ideal adalah di antara 6.30 petang hingga 8.30 malam. Sekiranya anda tidur lewat, anda boleh mengambil snek yang ringan sebelum tidur seperti buah-buahan, roti, biskut atau segelas susu suam.

  5. Tidak digalakkan mengambil makanan pada lewat malam. Ini adalah kerana pengambilan makanan hampir dengan waktu tidur akan menyebabkan ketidakselesaan dan akan menggangu tidur anda.

  6. Elak makan malam sambil menonton televisyen. Ini adalah kerana anda tidak sedar berapa banyak anda makan sambil menonton rancangan kegemaran anda tersebut.

  7. Elak mengambil teh atau kopi selepas makan malam. Pengambilan teh atau kopi boleh mengakibatkan gangguan tidur.

  8. Sekiranya anda perlu menghadiri jamuan makan malam, anda tidak perlu makan semua jenis makanan yang dihidangkan. Makan secara sederhana dengan mengambil saiz hidangan yang kecil. Pilih makanan yang lebih sihat. Utamakan buah-buahan serta air kosong.


Contoh hidangan makan malam yang sihat

Menu

Kuantiti

Kalori

Nasi putih

1 cawan

150

Ikan bawal goreng

1 kecil

140

Sup sayur campur

1 mangkuk kecil

40

Kerabu pegaga

1 cawan

50

Air kosong

1 gelas

-

Betik

1 potong

60

Jumlah kalori

440

Menu

Kuantiti

Kalori

Nasi putih

1 cawan

150

Terung sambal
(panggang)

1 biji sederhana

140

Asam pedas ikan senangin

1ekor sederhana

120

Air kosong

1 gelas

-

Nenas

1 potong

60

Jumlah kalori

470

Menu

Kuantiti

Kalori

Satu mangkuk mihun sup
(lebihkan sayur dan kurangkan minyak)

1 mangkuk

260

Teh tarik

1 gelas

130

Epal

1 biji sederhana

50

Jumlah kalori

440

Rujukan :

  • De Castro J.M, The Time of Day of Food Intake Influences Overall Intake in Humans, The Journal of Nutrition, 2004 : 104-111.

  • De Castro J.M, Circadian rhythms of the spontaneous meal pattern,macronutrient intake and mood of humans. Physiology Behaviour 1987, 40 : 437-466.

  • De Castro J.M, De Castro ES, Spontaneous meal patterns of humans : influence of the presence of other people, American Journal of Clinical Nutrition, 1989 : Vol 50, 237-247

  • Julie C Lumeng, Katherine H Hillman, Eating in larger groups increases food consumption, Arch. Dis. Child. 2007 ; 92 ; 384-387.

Ads Nuffnang

Advertisements

Iklan

Healthy Foods

Healthy Foods